Om recepten och mig

OM RECEPTEN
Jag är värdelös på att följa recept. Byter alltid ut någon ingrediens, utesluter någon och lägger till någonting annat. Mäter och väger mycket sällan, så det kan hända att de recept som publiceras på bloggen skiljer sig lite från hur det smakade när jag lagade maten.

Recepten innehåller ganska lite salt. Jag saltar aldrig ris, pastavatten, potatisvatten etc. och saltar nästan aldrig den mat jag lagar. Däremot använder jag färdiga kryddpastor, soja, buljong och liknande, produkter som i sig är ganska salta. Bröd bakar jag utan salt, vilket går alldeles utmärkt. Bakpulverbröd (t.ex. scones) blir dessutom salta av bakpulvret! Smaken av salt är en vanesak! Minska gradvis, så kommer du att vänja dig. De flesta får i sig väldigt mycket mer salt än vad som är nyttigt.

Jag brukar ganska ofta steka saker utan fett, men den som vill kan givetvis tillsätta det. Då går det lite fortare, eftersom fettet leder värmen till det som ska stekas. Om man steker utan fett får man röra om lite mer, vara beredd på att det kan fastna litegrann, och tillsätta lite vatten då och då för att undvika att det blir bränt.

Mellanbarnet hade som liten många jobbiga födoämnesallergier. Han var konstaterat allergisk mot soja (alla former) och jordnötter. Dessutom reagerade han i perioder mot baljväxter, nötter och sesamfrön, och har varit känslig mot en rad frukter (t.ex. mango, ananas), grönsaker (t.ex. paprika, tomat) och rotfrukter (framför allt morot). Därför är recept skapade efter 2013 lite mer allergianpassade jämfört med tiden före hans diagnos, i synnerhet eftersom jag själv har diverse magproblem som gör att jag äter gluten- och spannmålsfritt (d.v.s. utesluter havre, vete, korn, råg, rågvete och alla släktingar till dessa spannmål). Tack och lov har sonens allergi och överkänslighet minskat i takt med att han har blivit äldre. Numera är det bara nötfritt (mandel OK) som gäller för hans del, men soja, baljväxter, frön och alla frukter, bär, grönsaker och rotfrukter fungerar fint.

OM MIG
Santosha heter egentligen Josefine. Vegan sedan slutet av 1990-talet, vegetarian sedan jag flyttade hemifrån och kunde välja själv, och motvillig allätare dessförinnan. Mina föräldrar ville inte att jag skulle bli vegetarian förrän jag hade vuxit färdigt... Kämpat mig ur en ätstörning (anorexi) som vegan - trots att alla läkare inte trodde att det var möjligt med mitt val av kost (det var visst möjligt, men det hade aldrig gått med en "allätarkost"). Pappa är etnisk kines, född i Malaysia, bosatt i Sverige sedan 1970-talet, så numera är han nästan mer svensk än min svenska mamma. Han har dock alltid lagat maten hemma, och förstås lärt mig mycket av det jag kan. Han och mormor är mina största inspirationskällor!

Bor med min man och två fantastiska söner, som kom till efter år av utredningar och hormonstimuleringar, eftersom min f.d. anorexi satte spår i form av nedsatt äggkvalitet och uteblivna ägglossningar. Sedan blev det en liten Hoppsan också, som egentligen inte alls var påtänkt - helt spontant när jag egentligen började bli för gammal för att få fler barn.

Yrkesmässigt? Mark-växtagronom med inriktning mot växtodlingslära, Agronomie doktor i växtodlingslära, inriktning ogräsbiologi (sedan den 22 mars 2013), har jobbat på LRF/Svensk Sigill med livsmedelssäkerhet och livsmedelscertifiering, med utredningar på SCB och är från den 1 oktober 2013 tillbaks i certifieringsvärlden genom jobb på Valiguard AB / SAI Global Scandianvia. Har praktiserat på mjölkgård (jätteroligt, och där lärde jag mig att lantbrukare visst månar om sina djur, sörjer när de skickas till slakt eller måste avlivas) och KRAV-grönsaksgård med gårdsbutik. Dessutom gjort en fältstudie i Nanjing, Kina, om växtnäringsläckage i grönsaksodlingar under min grundutbildningstid. Vid sidan om barngymnastik- och parkourledare i mina barns grupper. Jag finns på Instagram - och heter där yenwun.

5 kommentarer:

 1. Magen kurrar och jag lägger ner pluggböckerna för att leta upp något gott vego till kvällsmat. Surfar runt och hittar din fantastiska sida! Inte nog att du är vego och skriver härliga recept, läser jag att du också är agronom! Själv har jag 1,5 år kvar, men hoppas verkligen att vi en dag ses på någon arbetsplats :)

  Louise.sthlm@hotmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, tack Louise:-). Vad bra att du gillar min blogg - och kul med fler agronomer! Sista åren på utbildningen är betydligt roligare än de första tunga med grundläggande ämnen, det är NU du har chans att välja lite mer och hitta din egen väg. Lycka till - vi kanske ses:-D.

   Radera
 2. Hej!

  Är inte detta något för dig och dina barn? http://www.vegoeco.se/2014/09/vinn-en-coco-fran-alpro.html Vinn kokosdryck och fint pysselkit! :)

  /Anna.

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Jag hittade till din fina blogg och undrar om det vore intressant för dina läsare att låta dom veta att vi finns (öppnade i söndags). Vi är en godisbutik på nätet med enbart veganska produkter.

  Vänlig hälsning

  Solina, Veggokiosken.se

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Vi publicerar regelbundet veganska recept från olika bloggare.

  Nu undrar jag om vi skulle kunna få tillstånd att använda några av dina recept och bilder? Hör gärna av dig!

  Allt gott,

  Abigail Sykes
  Chefredaktör, Landets Fria Tidning
  0704-25 32 27

  Fria Tidningar
  Malmöredaktionen
  Spångatan 30
  211 53 Malmö

  abigail.sykes@friatidningar.se
  www.landetsfria.se

  Följ oss på
  facebook.com/landetsfria
  @landetsfria på Twitter

  Landets Fria Tidning är en alternativ medieröst om frågor som ekologisk,
  social och ekonomisk hållbarhet utanför storstadsområdena. Vi tillhör ETC Fria AB.

  Skriv gärna upp dig på www.fria.nu/prova-pa
  för att testa tidningen gratis!

  SvaraRadera