söndag 13 augusti 2017

Vinbladsdolmar med färska vinblad

Det här året har verkligen inte varit något vidare odlingsår. I mitten av augusti kan vi fortfarande skörda sockerärter, har precis plockat de sista hallonen och morötterna har knappt orkat upp ur landet. Vi ligger åtminstone en månad efter ett "normalår", även om vi sådde i normal tid. Däremot växer vår vinranka så att det knakar. Om druvorna hinner mogna innan frosten återstår att se (jag hoppas, för det är jättegoda mörkblå små druvor som nästan smakar lite russinlikt). Däremot finns det gott om blad att skörda om man känner för att göra vinbladsdolmar - och det kände jag för att göra en regnig förmiddag, sista semesterdagen. Första gången jag använder färska vinblad istället för konserverade, och jag måste säga att det både var enklare och godare (och billigare med för den delen). Denna gång snålade jag heller inte med citronen när jag kokade dolmarna. De blev faktiskt toppenbra - även om de hade mått bra av lite mer persilja och möjligen salt i fyllningen.

VINBLADSDOLMAR MED FÄRSKA VINBLAD, ca 50 st
50 stora blad av vinstockar (vi har en labruskavinplanta) kuriosa: om du kan välja, ta tjocka blad - de som växer på "solsidan", eftersom de håller ihop bättre än tunna blad som växer i skuggan

Fyllning: 350 g ris av rundkornig sort (jag använde carnalori-ris)
150 g hackade färska champinjoner
1 stor finhackad gul lök
½-1 dl hackad slätbladig persilja
(gott även med hackad färsk mynta i om man har det)
2 hackade tomater
salt
ev. olja
saft av en citron

Till kokning: 1 stor skivad potatis eller tomat
2 små skivade ekologiska (obesprutade) citroner
vatten
salt
olivolja
"tyngd" att trycka ner vinbladsdolmarna med (jag använde en mattallrik med en vattenfylld rund bakform ovanpå)

Börja med att skölja bladen. Klipp av alla stjälkar ordentligt, tätt inpå bladytan. Förväll bladen i ca 5 min. Låt rinna av ordentligt. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen (behöver inte tillagas innan). Täck botten på en stor gryta med skivad potatis eller tomat och skivor av den ena citronen. Lägg bladen med undersidan (den sidan där bladnerverna "sticker ut" lite) uppåt på plant underlag (t.ex. en skärbräda). Lägg  ½-1 msk fyllning på den "övre" halvan av bladen (d.v.s. mot bladtoppen). Vik in bladtoppen över fyllningen, sedan bladsidorna och rulla ihop alltsammans mot bladbasen till en dolme. Lägg med skarven neråt i grytan. Fortsätt med resten av bladen, det är helt i sin ordning att stapla flera lager dolmar ovanpå varandra. Om du har blad över - lägg dem som ett täcke över sista lagret dolmar, och lägg den sista skivade citronen ovanpå. Täck alltsammans med någonting som trycker ner dolmarna under kokningen, t.ex. en tallrik. Häll försiktigt kokande vatten över alltsammans, så att dolmarna är helt täckta. Tillsätt salt och en skvätt olivolja. Sjud försiktigt under lock i 1-2 timmar. Låt svalna i spadet och servera sedan, t.ex. som en del av en buffé, meze, med hummus, bulgur, ajvar, fefferoni, baba ganoush, tzatsiki och sallad på färska tomater, persilja, gurka, salladslök, salt, citron och olivolja. Dolmarna håller sig ett par dagar i kylskåp.

Vinbladsdolmarna är sojafria, nötfria, fröfria, glutenfria, äggfria, mjölkfria, vegan. Tämligen allergivänliga, men om man är väldigt känslig mot pollen kan man vara allergisk mot persilja (ersätt med mynta som tillhör en annan växtfamilj). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar