lördag 29 mars 2014

Mild grön gryta med torkade tofustänger

Denna barnvänliga gryta går att variera på många olika sätt. Tillsätt t.ex. lite färsk hackad chili eller currypasta för kryddigare smak, blanda i lite pressad lime och palmsocker (eller något annat sötningsmedel), färska champinjoner eller blötlagd finstrimlad kinesisk shitakesvamp och byt ut grönsakerna mot andra grönsaker så får du en helt ny rätt. Jag valde att blanda i tofun mot slutet av tillagningen (tog undan mat till Lillpysen, som är allergisk mot soja), men den kan med fördel tillsättas redan i början. Vitlöksklyftan kan du krossa eller finhacka för mer smak (jag hade i en hel för att kunna utesluta vitlök ur lillpys mat). Torkade tofustänger (dried beancurd sticks, foo chok) hittar du i butiker med asiatisk mat.

MILD GRÖN GRYTA MED TORKADE TOFUSTÄNGER
100 g torkade tofustänger
250 g broccoli i bitar
10 cm skivad purjolök
200 g strimlad vitkål
1 vitlöksklyfta (hel)
2 tsk torkat citrongräs
400 ml kokosmjölk
1-2 msk japansk soja
1 dl rostade saltade cashewnötter

Blötlägg tofustängerna i hett vatten i minst 30 min eller tills de är mjuka. Dela dem i mindre bitar och låt dem rinna av (du kan bryta tofun i bitar innan blötläggningen om du vill). Fräs grönsakerna i lite olja. Tillsätt citrongräs och kokosmjölk och låt det puttra ihop sig i 10 min. Blanda ner tofustängerna, smaka av med soja och rör i cashewnötterna. Värm, fiska upp vitlöksklyftan och servera med ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar