söndag 23 juni 2013

Garleek soygurtsås eller -dip

Den här såsen kan man enkelt göra om till en dip om man låter soygurten rinna av i ett kaffefilter under någon timme så att den blir tjockare. Receptet är OK för dem som äter enligt FAILSAFE, en diet med begränsade mängder salicylater, aminer, smakförstärkare och livsmedelstillsatser, vilket jag gjorde under en period när Neos eksem var som värst (för att jag hade ätit tempeh två dagar i rad, det tålde han inte). Dieten i sig är inte särskilt kul för veganer, eftersom nästan alla grönsaker och frukter är uteslutna och kryddor i princip inte används. Men till skillnad från andra dieter ingår sojamjölk, tofu, bönor, linser, kikärter, quinoa, hirs, bovete m.m. så man behöver inte svälta ihjäl:-). Även om det periodvis kan kännas så...

GARLEEK SOYGURTSÅS ELLER -DIP
1½ dl sojayoghurt (avrunnen mängd för dip)
2 msk finhackad gräslök
1 fint riven vitlöksklyfta
eventuellt salt

Blanda ihop och ställ kallt i någon timme så att yoghurten tar smak av löksorterna. Servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar