lördag 15 december 2012

Quinoa- och linspilaff

Här var det vardagsmat på 40 minuter! Snabbt och enkelt - om man gör saker och ting i rätt ordning. Börja alltså med pilaffen och ta itu med tillbehören sedan. Quinoa kan bytas ut mot ris, helt bovete , hirs, bulgur, mathavre eller något annat gryn, och istället för gröna linser kan man ta mungbönor, bruna, gula eller röda linser. Koktiden kan dock behöva justeras. Bulgur, helt bovete och mathavre kokar klart på 10-15 min, liksom röda linser, och vill man använda mungbönor behöver man blötlägga dem först. Om man vill blanda gryn och baljväxter med olika koktid - börja med att blanda i dem som behöver koka längst, och tillsätt sedan de sorter som har kortare koktid. Även grönsakerna och smaksättningen kan varieras efter behag. Testa t.ex. att smaksätta med rivet citronskal och finhackade soltorkade tomater eller tomatpuré, ersätta vatten med grönsaksbuljong eller använda spiskummin, koriander, kanel och kryddnejlika istället för örtkryddorna som jag har haft i här.

QUINOA- OCH LINSPILAFF
1 finhackad gul lök
½ finhackad solo-vitlök
1 grovriven morot
100 g grovriven rotselleri
1½ dl gröna linser
1½ dl quinoa, sköljd i hett vatten
5 dl vatten
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
½ tsk torkad rosmarin
½ tsk torkad salvia
svartpeppar

Fräs lök och vitlök en liten stund. Tillsätt morot och rotselleri och fräs vidare i 2-3 min. Blanda ner linser, quinoa, vatten och lagerblad. Låt koka upp och sjud sedan alltsammans under lock i 15-20 min. Tillsätt örtkryddor och smaka av med svartpeppar. Klart att servera! På bilden toppade jag pilaffen med solrosfrön och serverade wokad vitkål och morot med vitlök och japansk soja (testa gärna att smaksätta med ingefära och/eller rivet citronskal), samt tärnad avocado till. Gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar