onsdag 28 november 2012

Curry- och vaniljkryddad äppelsås

Av några gamla äpplen som höll på att bli dåliga gjorde jag den här såsen, som faktiskt blev en udda smakupplevelse. Vi hade den som tillbehör till "restbiffar" (matlåda med okänd röra av bland annat couscous mixades med nötter, veteglutenmjöl och ketchup och gräddades i ugn) och klyftpotatis en helt vanlig vardag - jag gillar mat som lagar sig själv i ugnen. Använd helst svenska (eller möjligen nordeuropeiska) äpplen, som är mycket syrligare än de importerade standardsorterna. Annars kan nog såsen behöva tillsats av lite lime eller citron.

CURRY- OCH VANILJKRYDDAD ÄPPELSÅS
½ finhackad gul lök
1 msk mjölkfritt margarin
2 tsk curry (jag använde Malaysiskt currypulver för kött eller om det var kyckling, funkar utmärkt till annat också)
3 små skalade, urkärnade och ganska finhackade svenska äpplen
½-1 dl vatten (beroende på hur saftiga äpplena är och hur lös du vill ha såsen)
1 msk senap
1 tsk rosmarin
1 krm vaniljarom (flytande) eller 1 tsk vaniljsocker

Fräs currypulvret i margarin i någon minut. Tillsätt löken och fräs den genomskinlig. Tillsätt äpplena och låt dem puttra sönder på svag värme under lock. Tillsätt eventuellt lite vatten om det verkar koka fast. När äpplena är alldeles mosiga blandas senap, rosmarin och vaniljarom i. Späd eventuellt med vatten till lagom konsistens. Servera sedan såsen varm eller ljummen, eller kanske till och med kall, som tillbehör till någon varmrätt eller på ett buffébord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar