Sidor

torsdag 28 juni 2012

Indisk gryta med blomkål, potatis och ärter

Den här grytan finns det nog hur många recept på som helst därute i cybervärlden. Så varför inte också här på bloggen? Jag är barnsligt förtjust i kokt blomkål, och även om det dröjer lite till innan det finns svensk blomkål att få tag på, fuskar jag ibland med importerat. Kanske inte så klimatsmart, men gott. Jag har bara skrivit "indiska kryddor" som kryddingrediens, eftersom jag brukar variera lite efter vad jag har hemma. I värsta fall kan man använda enbart curry eller garam masala. Till grytan hade vi ett kryddigt ris, som det snart kommer recept på, samt mango chutney. Mums!

INDISK GRYTA MED BLOMKÅL, POTATIS OCH ÄRTER
2-3 msk indiska kryddor (t.ex. koriander, spiskummin, bockhornsklöverfrö, kalonji, lagerblad, curryblad, fänkål, stjärnanis, kanel, kardemumma, nejlikor, gurkmeja, en gnutta saffran, svartpeppar... Eller curry, garam masala eller biryani-kryddblandning)
1 cm hackad färsk ingefära
1 finhackad gul lök
5 hackade vitlöksklyftor
2 dl vatten
1 rejält blomkålshuvud i buketter
2 stora potatisar i bitar
2 hackade tomater
2 dl gröna ärter (frysta)
1 msk pressad citron

Rosta kryddorna i torr gryta tills de börjar dofta. Tillsätt ingefära, lök och vitlök. Fräs en kort stund och blanda sedan ner vatten, blomkål, potatis och tomat. Låt puttra under lock i 20-30 min, eller tills blomkålen och potatisen är ordentligt genomkokt. Blanda ner ärterna och pressad citron och värm det hela.

1 kommentar:

  1. Ingefära och citron är verkligen en superkombo.

    Vi har utvecklat en webbtjänst om man är intresserad av energiinnehåll. Här är uträkningen för grytan.

    SvaraRadera