lördag 17 december 2011

Rå nötsås

Till middag idag åt vi typ det här, men med biryanikrydda i riset. Inte min mans favoriträtt. Istället för att fritera några samosas från frysen (det finns veganska) att ha till, gjorde jag den här nötsåsen, som blev väldigt god. Den är lite sträv i konsistensen, men kan gå att få slätare om man mixar nötterna och fröna längre än vad jag gjorde. Utmärkt som dipsås eller som tillbehör. Att doppa saker är för övrigt ett bra sätt att få i små barn lite mer mat. Doppa plättar i fruktkopp (fruktpuré), morotsstavar i nötsås, brödbitar i hummus... Bara fantasin sätter gränser!

RÅ NÖTSÅS
100 g blandade nötter och frön (jag använde valnötter, mandel, cashewnötter, oskalat sesamfrö, solrosfrö)
2 kvistar bladpersilja
½ tsk finhackad ingefära
saft av 1 citron
1 krm örtsalt
½ msk farinsocker eller 1 dadel för råare variant
1-2 dl vatten

Mixa nötter och frön med persilja. Blanda med övriga ingredienser - använd så mycket vatten att såsen blir ganska tjock, som vispad grädde, ungefär. Sedan är det bara att servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar