lördag 28 augusti 2010

Wokad vitkål med veggoskinka

Gårdagen var verkligen en händelserik dag. Kl. 4 fick jag ett SMS om att en god vän, som väntade tvillingar, nu skulle åka in till förlossningen, och ungefär 12 timmar senare kom ytterligare ett SMS som berättade att allt hade gått jättebra. Såååå lättad! Däremellan hann vi få besök av mini-Santoshas "partner" (fnizz); min mans bästa vän, hans sambo och deras lilla pysa, som är jämngammal med vår pys. Ett besök som vi pratat om i åratal, och som nu äntligen blev av. För att fira dessa tilldragelser, och för att det plötsligt fanns tre andra som kunde passa bebis, lagade jag kinesisk mat till middag; ris, cashewnötter, en gryta med lotusrot, svamp, gyllene nålar, tofustänger m.m., friterad tofu enligt det här receptet, wokad potatis med paprika och risvinäger samt denna vitkålswok med veggoskinka. De två sistnämnda är i alla fall autentiska kinesiska rätter; potatisen åt jag lite för ofta i Nanjing, där jag "bodde" i tre månader 2004 (studier), och vitkålen enligt pappas recept, vilket jag antar härstammar från södra Kina eller Malaysia. Gott är det i alla fall! Veggoskinka finns i väldigt välsorterade asiatiska butiker (jag köper min i Hua Xia supermarket på Herkulesgatan i Stockholm) och möjligen i väldigt välsorterade veggobutiker.

WOKAD VITKÅL MED VEGGOSKINKA
½ vitkålshuvud i breda strimlor (helst av sommarkål)
3 vitlöksklyftor, grovt hackade
ca 2 msk vatten, mängd beror på kålens vätskehalt
100 g veggoskinka i pyttesmå tärningar

Stek vitlöken på hög värme tills de blir lite bruna. Tillsätt kålen och rör om. Woka vidare under omrörning i ca 5 min. Tillsätt vattnet och låt puttra på tills kålen börjar mjukna. Tillsätt veggoskinkan. Låt puttra i några minuter till så att nästan allt vatten absorberas. Smaka av med salt.

Tips: Om det är svårt att få tag på veggoskinka - uteslut den! Använd istället salt för att smaksätta. Även det är en autentisk kinesisk rätt. Sommarkål kan ersättas av färsk isbergssallat eller några andra gröna blad, men se till att justera woktid och vattenmängd så att bladen fortfarande är lite knapriga och nästan allt vatten har absorberats.

torsdag 26 augusti 2010

Quinoasallad med ajvar reilish

Dagens middag! Serverades tillsammans med stekt portabellosvamp och en wok av vitkål, spiskummin, citronsaft och honung samt morotsstavar. Dock inte från det egna landet, eftersom vi inte har orkat ta fram spaden för att gräva upp dem. Översta jordlagret är fin mulljord medan resterande del består av rätt styv lera. Hyfsat svårt att dra upp morötterna för hand! De går av... Den som tål gluten kan med fördel ersätta hälften av quinoan med grov bulgur.

QUINOASALLAD MED AJVAR REILISH
1 dl svart quinoa
½ dl amaranth
1½ dl gul quinoa (eller bulgur för den som tål gluten)
1 finhackad vitlöksklyfta
8 hackade cocktailtomater
10 cm fintärnad gurka
3 msk ajvar reilish
1 msk hackad gräslök
ev. kallpressad rapsolja
ev. solrosfrön

Koka quinoan och amaranthen i ca dubbla mängden vatten i 20-30 min eller tills grynen har mjuknat. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Låt svalna något innan servering.

Indisk röd linsgryta med blomkål och potatis

Nu har jag lagat barnmat igen. Eller - snarare vuxenmat som även passar små barn om man mosar det hela med en potatisstöt och sedan tillsätter lite extra olja (raps- eller linfrö-) för energi- och omega-3-fettsyrornas skull. Denna gryta ska bli som en soppa nästan, och koka så att allt är jättemjukt. Om det blir FÖR såsigt - tillsätt lite pofibrer, så blir det tjockare. Gott, tyckte både jag och mini-Santosha. Vuxna kan med fördel ta lite mango chutney till.

INDISK RÖD LINSGRYTA MED BLOMKÅL OCH POTATIS
½ msk malen spiskummin
1 tsk hel koriander
ganska många curryblad
1 tsk kalonji (lökfrön)
2 dl röda linser
1 hackad gul lök
5 dl vatten eller mer
750 g blomkål i buketter
2 potatisar i tärningar
1 skivad morot
1oo g haricot verts i mindre bitar

Rosta kryddorna i en torr kastrull. Tillsätt linser, lök och vatten och låt koka ca 15 min. Blanda ner blomkål, potatis och morot. Låt koka i ca 30 min till. Blanda ner haricot verts och koka tills de blir mjuka. Klart!

onsdag 25 augusti 2010

Rostat kikärtssnacks

Här kommer ett riktigt smaskigt snacks, som är enkelt att göra själv, bara man planerar lite. En varning utfärdas dock: de är grymt svåra att sluta äta. Å andra sidan bra mycket nyttigare än chips och godis. Originalreceptet finns "Enkelt grönt" av Lisa Förare Winbladh, Malin Landqvist och Sanna Liedgren. Här är min version!

ROSTAT KIKÄRTSSNACKS
5 dl kikärter, blötlagda i minst 8 timmar
1 msk soja
1 msk paprikapulver
2 tsk malen koriander
1 msk malen spiskummin
1 tsk cayennepeppar
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
1 msk torkad oregano

Häll av blötläggningsvattnet från kikärterna. Klappa dem torra i en ren handduk eller med hushållspapper. Blanda kikärterna med kryddorna, och lägg i en bakplåtspappersklädd långpanna. In i ugnen, 225 grader i 20-30 min. Rör om emellanåt. Stäng sedan av ugnen, sätt ugnsluckan på glänt och låt eftertorka till önskad knaprighet! OBS! Ta eventuellt ut kikärterna en stund efter de 20-30 min, så att de inte blir brända.

tisdag 24 augusti 2010

Wok med enoki-svamp och fem kryddor

Trots att vi ganska ofta äter "kinesisk-inspirerad" mat hemma är jag dålig på att lägga ut några recept på det vi äter. Det är liksom så självklart för mig att bara woka, slänga i några färdiga såser (inköpta i kinesiska butiker, dock), lite kryddor, strö över lite nötter och servera med ris, att jag inte tänker tanken att det inte är lika självklart för andra, som INTE vuxit upp med en far som har jobbat som kock i flera år och ALDRIG lagar mat efter recept. Bättring även på denna front utlovas! Här kommer en första wok-variant, som vi nyss smaskade i oss till middag. Enoki-svamp ser ut som långa vita tjocka trådar med en liten knopp överst, finns i välsorterade asiatiska butiker eller typ ICA Maxi. Uteslut eller ersätt med "gyllene nålar" (torkade liljor, som blötläggs i hett vatten i ca 20 min).

WOK MED ENOKI-SVAMP OCH FEM KRYDDOR
½ gul lök i strimlor
1 rejäl klyfta vitkål i strimlor
3 strimlade morötter
3 hackade vitlöksklyftor
100 g enoki-svamp
1 msk vegetarisk woksås (imitation av ostronsås, märket Lee Kum Kee)
½ msk japansk soja
2 krm "fem kryddor" (kinesisk blandning med bl.a. stjärnanis, lagerblad; viktigt att välja en god sort - jag har en thailändsk....)

Woka lök, vitkål, morötter, vitlök och svamp i några minuter - så att det hela blir knaprigt mjukt. Tillsätt woksås, soja och fem kryddor och rör om. Klart!

torsdag 19 augusti 2010

Pizzadeg (med gluten)

Här kommer förresten ett bra recept på pizzadeg; det grundrecept jag brukade använda när jag fortfarande åt gluten, och använder när resten av sällskapet ska bli bjudna på hembakad pizza. Från början har jag stulit receptet ur någon bok publicerad av ICA bokförlag, men jag minns inte vilken. Dessutom har jag modifierat det så att det passar min egen köksutrustning. Och det där med att väga och mäta; nja, det är jag inte så bra på.

PIZZADEG, 4 stora eller 6 små
2½ dl vatten
2 msk vetemjöl
25 g jäst
ca 6½ dl vetemjöl
1 tsk salt

Blanda vatten, 2 msk vetemjöl och jäst till en jämn, lös smet. Låt jäsa i en halvtimme. Arbeta in resten av mjölet och saltet. Knåda degen länge, så att den blir fast och seg (vilket tar minst 10 min för hand). Låt jäsa i minst 2 timmar. Knåda igenom degen och skär i lagom antal bitar. Rulla till bollar. Låt vila i 10 min och platta sedan ut till bottnar. Lämna gärna en tjockare kant ytterst. Lägg på fyllning, och grädda bums, 250 grader mitt i ugnen.

Tips: För att få bottnen extra knaprig: lägg pizzorna på bakplåtspapper. Ställ in en plåt (eller använd en baksten) i ugnen redan när ugnen värms upp. Vid gräddningen dras pappret över till den heta plåten. Genom detta förfaringssätt förklistras stärkelsen snabbare vid kontakt med den heta plåten (eller bakstenen), vilket innebär att risken för degiga bottnar minskar. Väldigt vätskiga fyllningar, som svamp, squash och aubergine, kan stekas först för att minska risken för degig botten. Eller skivas väldigt tunt. Paprika kan med fördel grillas.

Knaprig panpizzadeg

Här kommer ett icke-glutenfritt recept på panpizzadeg. Enligt mannen blev det väldigt god pizzabotten av den; jag kladdade på en blandning av tomatpuré och Heinz chilisås, och toppade med skivad svamp, lök, squash, tomat och vanlig ost (eftersom mannen äter det). Fungerar utmärkt att frysa också (i gräddad version alltså), och i crisp-pannan i nya mikron blir det dessutom "ickedegigt" när man värmer.

KNAPRIG PANPIZZADEG, 1 plåt/långpanna
3 dl vetemjöl
3 dl durumvete
15 g jäst
2 msk olivolja
½ tsk salt
vatten till lagom konsistens

Blanda ingredienserna med så mycket vatten att det blir en fast och smidig deg. Knåda så länge som bebis tillåter, d.v.s. i ca 10 min. Låt jäsa i ca 2 timmar, eller tills du har tid att baka ut degen. Knåda igenom den och kavla ut till en platta, lika stor som en ugnsplåt eller långpanna (plattan bör vara 1-2 cm tjock). Lägg på bakplåtspapper på plåten/långpannan. Bred på fyllning. In i ugnen, 225 grader, 20-30 min. Om du har en baksten (det har jag): dra över pappret på stenen, så blir pizzabottnen ännu knaprigare.

onsdag 18 augusti 2010

Latlasagne

Det här är den enklaste lasagnen jag någonsin har lagat. Kräver inte mycket mer än att bygga ihop det hela, samt lite öppnande av tetror, pappförpackningar, hackning av rester, skivning av squash och hyvling av veggoost (det går bra med vanlig också för den som äter det). Squash har vi för övrigt i mängder just nu; det blev liksom lite många plantor på odlingslotten sedan mannen missuppfattat det där med att fröns grobarhet försämras med åren. Jag menade INTE att hela påsen skulle sås ut...

LATLASAGNE
ca 4 dl rester av något slag; jag använde en ganska smaklös wok som jag hackade i mindre bitar
1 tetra (390 g) ICA:s färdiga tomatsås med basilika
1 tetra (2 dl) havre- eller sojagrädde
8 soltorkade tomater i olja, strimlade
2 squashfrukter, skivade på längden i cm-tjocka skivor
12-16 lasagneplattor (använd glutenfria vid glutenintolerans!)
Riven veggoost, gärna smältbar (alternativt jästflingor eller smulad tofu)

Olja en ugnssäker form, lagom stor för lasagne. Bred 1/3 av resterna i botten och häll lite tomatsås över. Lägg på ett lager lasagneplattor, följt av rester, soltorkade tomater, squash, tomatsås och grädde. Upprepa. Lägg på ytterligare ett lager plattor, sedan squash, tomatsås, och strö riven veggoost över. Skjuts in i ugnen i 200 grader, ca 45 min. Smaklig måltid!

tisdag 17 augusti 2010

Semestermat...

Oj, oj, oj, vad jag har varit dålig på att uppdatera bloggen! Mycket beror nog på att vi har varit bortresta och haft semester - och "datorkarantän" för att inte bli alltför besatta av Internet... Och nu har vi påbörjat projektet "få mini-Santosha i säng i rimlig tid istället för kl. 22", vilket gör att matlagningen blir mer än lidande. Det blir mest snabba grejer för tillfället, som stekt squash med kokt potatis och blomkål samt tinade ärter. Men - jag ska bättra mig - promise! För att vässa gaddarna (Pysen har fått fyra hittills) kommer ytterligare en variation på temat ärtcreme. Denna gång mixade jag i några kvistar färsk koriander - sjutton vad det blev gott! Förutsatt att man gillar färsk koriander, förstås... Jag och fadern mumsade på, medan mannen, modern och syrran rynkade på näsorna; de två förra p.g.a. koriandern, den senare p.g.a. ärterna. Till ärtröran blev det som vanligt någon variation på rostade grönsaker; aubergine, paprika, tomat, svamp och färska kryddor. Testade att marinera "sojafiléer" också (torkade avlånga bitar av texturerat sojaprotein), betydligt godare i denna form än omarinerat. Fast... Ganska trist egentligen. De måste nog ner i någon sås för att komma till sin rätt.

ÄRTCREME MED FÄRSK KORIANDER
1½ dl ärter
1 msk pressad citron
ca 5 kvistar färsk koriander
1 krm spiskummin
1 liten pressad vitlöksklyfta
vatten till lagom konstistens

Mixa alltsammans. Mumsigt till allt som behöver piffas upp med en röra. Till bebisar utesluter man vitlöken (om bebisens mage är känslig).

MARINERADE SOJAFILÈER (eller annat torkat sojakött)
Filéer av texturerat sojaprotein
Soja
Vatten
Senap (helst Fyris starka senap)
Balsamvinäger
Paprikapulver

Blötlägg sojafiléerna i hett vatten. Krama ur och skölj måååååånga gånger i kallt vatten. Pressa ur all vätska noggrant! Blanda samman marinaden (tänk på att det går åt ganska mycket, eftersom de urkramade filéerna suger upp en hel del). Lägg i filéerna och låt dem "bada" i minst någon timme, gärna i kylskåp. Stek i het olja.