söndag 11 juli 2010

Foccacia i mikrovågsugn

För inte så länge sedan kastade vi ut vår gamla mikrovågsugn, en nästan antik klenod som såg dagens ljus någon gång under tidigt 1990-tal. Den fungerade, men vi tyckte att den hade gjort sitt. Det var jag grymt tacksam över idag, när det har varit över 30 grader varmt i Uppsala, och jag ville bjuda svärföräldrarna på nybakt bröd till pastasalladen. Tack vare vår nya micro, med "crisp"-funktion, var det möjligt, utan att behöva sätta på ugnen, och ytterligare späda på värmen i den redan stekheta lägenheten.

FOCCACIA I MIKROVÅGSUGN (vi har en Whirpool)
20 g jäst
2½ dl durumvetemjöl
2½ dl vanligt vetemjöl
2 msk olivolja
2 msk olja från soltorkade tomater i olja
1 tsk socker
1 tsk smulad oregano
ca 3-4 dl vatten
olivolja, salt, paprikapulver och örtkryddor till garnering

Blanda samman allt utom garneringen till en lös deg. Låt jäsa någon timme. Pytsa upp i oljad crisp-panna (den som följer med micron), och tryck ut till en platta med oljade fingrar, så att det blir lite gropar i brödet. Stänk olivolja ovanpå och strö över kryddor + salt. Grädda direkt; crispfunktionen i 13 minuter. Låt svalna lite och skär upp i tårtbitsstora bitar. Godast att äta nygräddat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar