lördag 6 februari 2010

Glutenfritt "basbröd" (formbröd)

Försöken med att baka glutenfritt fortsätter. Det är MYCKET enklare med mix. Kanske för att den innehåller guarkärnmjöl? Det här brödet blir saftigt tack vare linfrön, fibrex och fiberhusk. Varning dock för konsistensen som påminner lite om studsboll, åtminstone när man trycker på brödets yta. Funkar utmärkt till frukostmackan! Jag bakar med väldigt lite jäst (i förhållande till andra recept), och förlänger istället jästiden. Som tumregel kan man väl säga att för varje 12.5 g jäst som man lägger till, kan den första jästiden minskas med ½-1 timme, och den andra med åtminstone 15 min.

GLUTENFRITT "BASBRÖD" (FORMBRÖD), 1 st
1½ dl fibrex
1 dl linfrön
1 msk fiberhusk
ca 500 g naturligt glutenfri mjölmix (Finax)
12.5 g jäst
ca 5-6 dl vatten

Blanda alltsammans till en ganska lös smet (den blir tjockare så småningom när fibrex, linfrön och fiberhusk sväller). Arbeta väl. Låt jäsa övertäckt i 4-6 timmar. För över degen till en smord och mjölad 2 l brödform och jäs under bakduk i 1-2 timmar. Grädda i 200 grader, ca 40 minuter, på nedersta falsen i ugnen. Vänd upp brödet på galler och låt svalna under bakduk. Skiva sedan och frys det som inte går åt direkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar