torsdag 7 januari 2010

Majs- och böngryta till nachos

Denna gryta gjorde jag till middag idag. Över förväntan gott - som ensamrätt eller till nachotallrik, gratinerad med sojaost och med avocado till för den som gillar det (jag gör det inte, men min man tycker att det är gott). Satsen är stor och för oss räcker den till minst en måltid till.

MAJS- OCH BÖNGRYTA
2 dl blackeyebönor (torrvolym)
4 hackade gula lökar
3 hackade vitlöksklyftor
2 tärnade morötter
2 hackade selleristjälkar
1 tärnad röd paprika
1 tärnad orange paprika
½ finhackad urkärnad röd chilfrukt (justera mängd efter styrkan på chilin)
1 msk spiskummin
½ tsk malen kanel
1 burk majs, avrunnen (OBS! välj en sort som inte innehåller tillsatt socker!)
2 msk oregano (torkad)
2 msk persilja (torkad)

Koka blackeye-bönorna i vatten i 30-40 minuter eller tills de blir mjuka (behöver ej blötläggas). Fräs löken. När den börjar få lite färg tillsätts övriga grönsaker, spiskummin och kanel. Lägg på ett lock och låt puttra mjukt i 15 minuter på svag-medelhög värme. Tillsätt bönorna och lite spad så att det blir fuktigt och puttra i 5-10 minuter till. Blanda i majsen, oregano och persilja och värm.

Nachotallrik
Lägg en hög tortillachips på en tallrik, lägg på några slevar böngryta, riv ost över och gratinera i ugn 225 grader i 10 minuter eller kör i micron tills osten smälter (med vår stenåldersmicro, med maxeffekt 550 W, var det lagom med 2 minuter per tallrik).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar