söndag 15 november 2009

Rostade rotfrukter med ärtcreme

Jag älskar hösten! Alla vackra färger, hög, klar luft och lite kallare morgnar och kvällar. Så underbart när solen skimrar i gyllenröda blad mot en klarblå himmel! Nu när Novembermörket har smugit sig på, får jag istället njuta av minnet av september-oktober genom att titta på foton smaska i mig god mat. Hösten är rätt årstid för att frossa i (billiga) närproducerade rotfrukter, grönsaker och frukter. Det gör vi ofta. Frossar i rotfrukter, alltså. Här är en favorit som går att variera på massor av sätt! Mängd får ni själva anpassa efter hur mycket ni brukar äta. Jag brukar fylla en långpanna till oss två, men vi äter nog betydligt mer än genomsnittet.

ROSTADE ROTFRUKTER
En blandning av kålrot, morot, lök, potatis, rotselleri, palsternacka och rödbetor. Välj dem du gillar bäst!
ev. färska tomater i klyftor
ev. paprika i tjocka strimlor
Örtsalt, peppar, timjan eller andra kryddor du gillar
ev. honung om du äter det, annars går det bra med sirap
ev. rivet citronskal

Skär rotfrukterna i bitar och lägg i oljad eller bakplåtspapprad långpanna; hårda rotfrukter längst ner, potatis och lök längst upp. Om du vill kan du även ha i lite tomat och/eller paprika för variation. Ställ in mitt i ugnen, 225 grader, i ungefär 1 timme. Öppna gärna ugnsluckan då och då för att få ut fukten. Krydda och ringla ev. över någon matsked honung/sirap och/eller strö över lite citronskal.

ÄRTCREME
ca 3 dl gröna ärter (frysta, tinade)
någon matsked limejuice eller pressad citron
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk mald spiskummin
ev. någon tsk sambal oelek
½ msk honung eller sirap
vatten

Mixa alltsammans till en slät röra med önskad fasthet. Ju mer vatten, desto mer rinnande konsistens. Serveras kall till rotfrukterna.

Servera gärna med något gott bröd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar