söndag 15 november 2009

Paprikasås

I en av Uppsalas grönsaksaffärer kan man ibland ha turen att hitta "andrahandsgrönsaker". För inte så länge sedan kom vi över en jättepåse med röd paprika, säkert 1½ kg, för nästan inga pengar alls. Visst, några av paprikorna var lite mjuka, på andra hade dåliga områden skurits bort, men so what? Det var ju inget fel på dem! Så, nu blir det paprikabaserad mat i några dagar. Lyxigt värre! Paprikasåsen nedan serverades med mungbönris (favorit just nu), sallad och falafflar till min man (om du är glutenintolerant - kolla ingrediensförteckningen noga, många halvfabrikat innehåller ströbröd eller vetemjöl; eller gör egna).

PAPRIKASÅS
1 finhackad rödlök
4 tärnade röda paprikor
1 stor finhackad vitlöksklyfta
1 lagerblad
svartpeppar
kardemumma
spiskummin
"franska örter" (torr örtkryddblandning)
sambal oelek
balsamvinäger
rivet skal av 1/4 citron (obesprutad)
örtsalt
eventuellt vatten till önskad konsistens

Stek rödlöken tills den blir mjuk i en gryta eller stor kastrull. Tillsätt paprika, vitlök och lagerblad. Puttra tills paprikan blir mjuk (man kan lägga på ett lock om man vill att det ska gå fort). Mixa till fin puré. Smaksätt med kryddorna, sambal oelek, balsamvinäger, citronskal, örtsalt och späd med vatten till lagom konsistens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar