söndag 15 november 2009

Indisk linsgryta med kardemummaris och citronmyntayoghurt

Den här rätten är jättebra att laga till när man har ett helt gäng på besök. Senast, när vi hade många gäster räckte våra 10 stolar precis. Det kan vara lite knöligt att laga mat till många, och i synnerhet, att beräkna portionerna. Jag och mannen äter normalt sett väldigt mycket mer än alla andra, så som vanligt blev det lite för mycket. Men - det var väldigt gott, så det gör inte så mycket att vi får knapra linsgryta ikväll också. Om man INTE äter lika mycket som vi och serverar naanbröd till (jag bakade ett stort bröd, som täckte en plåt), så räcker receptet till 12-14 portioner. Kryddorna borde kunna ersättas med curry eller garam masala, som torrostas och tillsätts enligt receptet nedan.

INDISK LINSGRYTA
1 stjärnanis"stjärna"
1 tsk kalonji (lökfrön/nigellaseeds)
1 tsk hel koriander
1 tsk hel spiskummin
1 tsk hel fänkål
1 tsk hela kardemummakapslar
1 tsk hela nejlikor
3 kryddpepparkorn
1/4 kanelstång
2 lagerblad
1 msk curryblad
3 hackade gula lökar
100 g finhackad rotselleri
400 g kålrot i stavar
3 skivade morötter
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 cm finhackad ingefära
1 urkärnad röd chili (hel, så går den lätt att ta bort)
1 msk malen spiskummin
1 msk gurkmeja
1 msk amchur (mangopulver)
5 dl röda linser
4 hackade tomater
1 blomkålshuvud i buketter
saft av 1 citron
1 msk japansk soja
vatten

Börja med att rosta alla kryddorna som står uppräknade före löken, tills kryddblandningen doftar. Plocka upp lagerblad, curryblad och stjärnanis. Krossa resten av kryddorna i en mortel. Fräs sedan lök, rotselleri, kålrot, vitlök och ingefära i en stor kastrull. Tillsätt chili, spiskummin, gurkmeja, amchur, linser, tomater, de rostade kryddorna och så mycket vatten så att det gott och väl täcker blandningen. Koka upp och låt koka 10-15 min. Tillsätt blomkålen och citronsaft och koka ytterligare 10-15 min (minst). Tillsätt mer vatten om det behövs - grytan ska vara såsig. Smaka av med soja.

KARDEMUMMARIS
6 dl basmatiris
1 liten finriven morot
5 hela kardemummakapslar
lite örtsalt
lite rapsolja
vatten

Koka riset med morot, kardemumma, örtsalt, olja och vatten enligt beskrivning på risförpackningen. Borde gå åt ca 10-12 dl vatten (jag mäter aldrig; min kinesiska pappa lärde mig att det ska vara så mycket vatten att det når första fingerleden om man håller fingertoppen vid risets yta).

CITRONMYNTAYOGHURT
3 dl sojayoghurt
finrivet skal av 3/4 citron
1 tsk spiskummin
1 msk fint smulad torkad mynta

Blanda ihop och servera till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar